Din matsmältning gillar varmt vatten

Ett basic-tips inom Ayurvedan är att dricka vatten mellan måltiderna och då dricka uppkokat avsvalnat vatten. Men varför då? Jo, det har med din matsmältning att göra. Om vi dricker mycket och/ eller kallt vatten släcker vi agni. Och vad är då agni?

Agni är sanskrit och betyder eld. Inom Ayurvedan pratar vi om agni som livsgnistan, den som gör livet möjligt. Agni skapar nya celler, förstör de gamla och ser till att näring kan cirkulera fritt. Agni är ansvarig för matsmältningen och för ämnesomsättningen i kroppen.

Vi har 13 olika typer av agni i kroppen som vi behöver hålla i balans för att må bra. För mycket eller för lite skapar obalans, lagom är bäst.

När vi dricker mycket vätska till maten, släcker vi agni som håller matsmältningen på en lagom nivå. Dessutom späder vi ut matsmältningsenzymerna som får det tuffare att bryta ner maten. Maten ska vara så ”fuktig” att man inte behöver vätska under måltiden.

Samma sak händer om vi dricker kallt vatten och vatten med ”bubblor” i. Då släcker eller i alla fall stör vi agni. Drick istället varmt vatten. Med varmt vatten menar vi uppkokat vatten som svalnat något. På så sätt håller vi agni vid liv. Många upplever också att varmt vatten inte ”rinner rakt igenom” lika fort som kallt. Anledningen till det är att kroppen har lättare för att tillgodogöra sig varmt vatten. Det förhindrar uttorkning på ett effektivare sätt än kallt.

Tänk också på att inte blanda varmt och kallt vatten för att få lagom temperatur. Det kalla tar bort en del av värmen som som tillförts genom kokningen.

Testa detta ett tag, kanske ett par dagar eller en vecka, och se vad som händer. Jag tror du kommer fortsätta med varmt vatten efter det. Din kropp kommer tacka dig.