Förbränningens stadier
Vet du hur din matsmältning funkar? Har du koll på vad som förbränns först och hur du ska göra för att inte gå emot naturen?
Jag ser ibland tips som går helt emot vad din kropp mår bra av. Ett exempel är att äta proteinet först under en måltid, för att inte blodsockret ska stiga och trigga sötsuget. Men vänta, du ska väl ändå inte äta socker och godis till lunch?
Om du istället börjar med några munnar av till exempel ris, quinoa eller annan långsam kolhydrat och sen äter din måltid och avslutar den med salladen, som du kanske vanligtvis börjar med, då följer du matsmältningens ordning. Du kommer stå dig längre och du kommer känna dig mer tillfreds och nöjd. Det beror på att din förbränning behöver kolhydrater för att komma igång. Det är söta smaker, som kolhydraterna, som förbränns först. Därefter kommer surt, salt, starkt, bittert och kärvt. Du behöver inte komma ihåg allt detta, men ha som tumregel att börja med kolhydrater och avsluta med något bittert, till exempel broccoli, brysselkål eller sallad som ruccola. Om du äter sallad, lägg den helst i botten på tallriken och den andra maten ovanpå. På så sätt får du det bittra sist per automatik plus att det för med sig andra fördelar.
