Guldmjölk

Mitt favoritrecept

Guldmjölk blir alltmer populärt och serveras på en del caféer numera. Ofta är den på tok för stark och rejält kryddad med ingefära. Gott tycker en del, men den ursprungliga klassiska guldmjölken är mild och len i smak och konsistens och är en välgörande kvällsdryck. Själv dricker jag den gärna innan yogan på morgonen eftersom jag utövar Ashtanga-yoga som är dynamisk och fysisk och då behövs energi som inte är tung i magen.

 

Här bjuder jag er på mitt favoritrecept på guldmjölk, som jag fick under min utbildning.

Börja med att göra gurkmejapastan. Pastan kan du sedan använda till långt mycket mer än bara guldmjölk. Ta till exempel en tesked pasta i gröten på morgonen.

 

Gurkmeja är antiinflammatoriskt och är bra mot värk i lederna. Den är också jättebra för matsmältningen.

 

GURKMEJAPASTA:

½ deciliter gurkmeja

Cirka 1-2 deciliter vatten

1/3 tesked svartpeppar. Svartpeppar gör att kroppen kan tillgodose sig gurkmejan cirka 2000 gånger (!) bättre än om man intar gurkmeja utan.

1 kryddmått kardemumma

1 kryddmått kanel

Använd ekologiska kryddor. Koka pastan på svag värme i 8-10 minuter till en pasta. Tillsätt mer vatten om det behövs. Genom att koka gurkmejan aktiveras den så den blir än mer lättupptaglig för kroppen.

 

GULDMJÖLK:

½ – 1 tesked gurkmejapasta – smaka dig fram!

Cirka 2,5 – 3 deciliter ekologisk gammaldags mjölk eller en växtbaserad mjölk, till exempel mandeldryck eller soyadryck.

½ – 1 tesked sesam-, mandel- eller kokosolja

(1 tesked honung, men obs INTE i varm mjölk, då förstörs honungen!)

Koka upp alla ingredienser utom honungen. Om du vill ha honung i, ta i den när drycken har svalnat till fingervarmt cirka 38 grader.

Hoppas att det smakar bra!